Komemoracija u Jasenovcu ponovo bez jevrejske zajednice

Ni ove godine državnoj komemoraciji u povodu godišnjice proboja iz ustaškog logora Jasenovac 22. travnja, neće prisustvovati Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj, kazao je za N1 Ognjen Kraus predsjednik “Židovske općine Zagreb” (ŽOZ) i koordinator “Židovskih općina Hrvatske”.

Komemoracija u Jasenovcu

“Dan proboja logora Jasenovac obeležava se svake, pa i ove godine. Jom Hašoa, Dan sećanja na nevine žrtve Holokausta, pada ove godine na taj dan. Nećemo prisustvovati državnom obeležavanju proboja logora Jasenovac, već ćemo 24. aprila obeležavanje sećanja Jom Hašoa održati u Jasenovcu, a ne na Mirogoju. Zašto? Zato što se ništa nije napravilo u ovoj godini dana. Nije to samo zbog postavljanja ploče, već do reakcije državnog vrha, predsednice Republike i Vlade, premijera. Događa se relativizacija ustaštva i znakovlja. Ako netko danas izjednačava crvenu zvijezdu sa ‘Za dom spremni’, U, s kukastim križem, onda se pitam gdje smo mi”, kaže Kraus.

“Partizanski pokret je bio najjači u Hrvatskoj, Hrvatska je dala najviše partizana. U Ustavu stoji da je RH sazdana na avnojevskim zasadama. Kada nam treba, onda kao i neki dan ističemo da nismo nastavljači NDH već ZAHVNOH-a (Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske). Ne vidim da se tako ponašamo. Smeta mi što su zakoni dobri, ali ih se niko ne pridržava”, dodao je.

Na državnoj komemoraciji verovatno neće učestvovati ni predstavnici Srba u Hrvatskoj, jer je njihov uslov, kako je kazao Milorad Pupovac, uklanjanje pozdrava Za dom spremni s ploče pripadnika HOS-a u Jasenovcu. Kraus je upitan bi li taj uslov zadovoljio i Koordinaciju jevrejskih općina.

“Za mene ne bi bilo dovoljno ni to, s obzirom na reakcije koje sam spomenuo na početku. Želim videti rezultate, a onda možemo govoriti o zajedničkom učestvovanju na komemoraciji”, poručio je Kraus.

Izvor:n1info.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *