“REČ UBIJA PRVA. POSLE UBIJA METAK”

ODJECI SKUPA 2016.

Istoričar Darko Gavrilović o napetosti između Srbije i Hrvatske

gavrilovicPredsednik Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada, istoričar Darko Gavrilović optužio je danas političare iz Srbije i Hrvatske da sopstvenu nesposobnost da ispune obećanja o zapošljavanju kojima bi ljudima vratili dostojanstvo, pokušavaju da nadoknade tako što putem medija raspaljuju nacionalnu mržnju.

– Reč ubija prva. Posle ubija metak. Tu lekciju očito nismo naučili od devedesetih. Neodgovorni političari iz Srbije i Hrvatske ponovo rečju ispaljuju nacionalizam. Tako skreću pažnju sa pitanja s kojima se svakodnevno suočavamo: kako i od čega preživeti svaki mesec. Na taj način izgovorena reč ubija mir, a budi rat. Posle toga, dolazi ispaljeni metak. I smrt – upozorio je Gavrilović na skupu o srpsko-hrvatskim odnosima u Golubiću pored Obrovca, u Hrvatskoj.jveseli

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović ocenio je da u proteklih devet godina ni jedan problem između Hrvatske i Srbije nije rešen.

– U političke elite su se vratili likovi iz devedesetih. Da je bilo lustracije, oni bi se nalazili u zatvorskoj psihijatriji i ne bi odlučivali o našim životima. Umesto da govore o ekonomskom prosperitetu, oni ponovo pričaju ono što su govorili devedesetih godina – rekao je Veselinović.

Prema njegovim rečima, u Obrovcu i Golubiću nema međunacionalnih problema, a napetosti su zaboravljene zahvaljujući ljudima koji vode taj kraj.

Subotica, 30.7.2015. - Odnosi Srbije i Hrvatske na najnižoj su toèki od 2000., o èemu svjedoèe brojni nesporazumi te javne polemike dužnosnika dvije države, ocijenio je u èetvrtak politièki analitièar i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvoðanskih Hrvata Tomislav Žigmanov u izjavi za hrvatske medije u Vojvodini. Na arhivskoj fotografiji od 11.05.2011. godine Tomislav Žigmanov. foto HINA / Lana SLIVAR DOMINIÆ / mm

Predsednik Deomkratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov ocenio je da su hrvatsko-srpski odnosi danas na najnižem nivou od devedesetih godina 20. veka.

– Hrvatska nacionalna zajednica je suočena u Srbiji s nacionalno motivisanim incidentima, a to se odražava na ukupan položaj Hrvata u Srbiji. Hrvati traže da učestvuju u donošenju odluka koje se njih tiču, a ne da trpe tuđe odluke. Bili bismo sretniji kada bi vlast u Srbiji pokazala više interesovanja za zločine nad Hrvatima u Vojvodini – kazao je Žigmanov.

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj Vojislav Stanimivojislav-stanimirovicrović rekao je da je iskustvo mirne reintegracije Baranje na kraju rata u Hrvatskoj pokazalo je da “treba ulaziti u nacionalizmom zapaljiva područja, jer se samo tako mogu gasiti vatre nacionalizma”.

Gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić ocenio je da je mirna reintegracija Baranje uspela zahvaljujući dijalogu i spremnosti na razgovor.

– Tada smo Stanimirović i ja seli za sto kao protivnici, a postali smo dijalogom i saradnjom na mirnoj reintegraciji suradnici. Međutim, time nismo Stanimirović i ja postali ništa manji Srbin ili Hrvat – rekao je Vrkić.

On je dodao da za njega patriotizam znači zalaganje da svaki građanin Hrvatske ima ista prava i jednake mogućnosti.

ivica_vrkic– Ako političari ne znaju da razgovaraju i ne žele da sarađuju na unapređivanju odnosa, onda im je bolje da u vreme političkih kampanja ćute o tome, jer svojim štetnim nastupima lošu situaciju čine još gorom. Razvijanjem standarda života umuknuće oni koji šire mržnju – poručio je Vrkić.

Na Devetom međunarodnom naučno-političkom skupu pod nazivom “Hrvatsko-srpski odnosi, izbeglice i migranti, mirna koegzistencija i rešavanje krize” učestvovali su naučnici, predstavnici civilnog sektora i politički predstavnici stranaka i pokreta koji zastupaju ideje tolerancije i saradnje u regionu.

Organizatori skupa bili su Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada i Udruga za povijest, suradnju i pomirenje iz Obrovca.

Preuzeto: Blic, N1, Kurir, Autonomija.info, RTV, Vesti.rs

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *