Dokumentarni filmovi

Centra za istoriju, demokaratiju i pomirenje

Zašto smo učestvovali u produkciji dokumentarnih filmova?

Zbog dokumentarnog i kreativnog tretmana stvarnosti dokumentarnog filma, ali i mogućnosti da se komunicira sa brojnom publikom, CHDR je učestvovao u produkciji nekolicine filmova tog žanra. 

Tema filmova su bili politički mitovi ideologija 20. veka i snaga kojom su uticali kako na verovanja društvenih grupa tako i na strahote Drugog svetskog rata, ali i ratova na prostoru nekadašnje Jugoslavije.  

Dokumentarni serijal "Fabrika mitova"

Fabrika Mitova - Mitovi nacizma

U dokumentarnom serijalu „Fabrika mitova“ koji je radjen tokom 2010-2011. godine u produkciji Cityfocus, režiser Stevan Živkov i autor teksta Darko Gavrilović, na osnovu njegove knjige „Udari sudbine„, u izdanju Stylosa, iz 2006. godine, istražuju ključne mitove pomoću kojih je Hitler ne samo vladao umovima nemačkih građana već i u ime kojih je vođen Drugi svetski rat i počinjeni ratni zločini.

Emitovanje dve epizode dokumentarnog filma na srpskom jeziku održano je u septembru 2011. godine na programu RT Vojvodine

Trejleri tri epizode na engleskom jeziku mogu se pogledati na na našoj veb stranici.

Kroz serijal „Mitovi nacizma“, gledaoci su mogli bolje da razumeju načine na koje su nacisti manipulisali masama i stvorili atmosferu straha i netrpeljivosti koja je dovela do jednog od najvećih zala u istoriji čovečanstva.

Fabrika mitova - Mitovi nacizma, 1. deo

Fabrika mitova - Mitovi nacizma, 2. deo

Fabrika mitova - Mitovi nacizma, 3. deo

Fabrika Mitova - Mitovi Jugoslavije 1918-1991

Cityfocus je u saradnji sa Centom za istoriju, demokratiju i pomirenje i RT Vojvodinom napravio dokumentarni istorijski film pod nazivom „Fabrika mitova – Mitovi Jugoslavije 1918-1991“. Film se sastoji od dve epizode, a obrađuje period od osnivanja Kraljevine SHS pa sve do raspada SFRJ.

Kroz ovaj film, gledaoci mogu da dobiju bolji uvid u istoriju Jugoslavije i period koji je doveo do njenog raspada. 

Film istražuje različite mitove i stereotipe koji su stvoreni u ovom periodu, uključujući mit o „bratstvu i jedinstvu“ i mit o „jednoj Jugoslaviji„. 

Ovi mitovi su igrali važnu ulogu u stvaranju identiteta Jugoslavije, ali su takođe doprineli njenom raspadu.

Producenti filma su se oslonili na brojne arhive, dokumente i intervjue sa stručnjacima kako bi istražili i objasnili mitove koji su stvoreni u ovom periodu.

Ovaj film je važan za razumevanje jugoslovenske istorije i doprinosi razbijanju stereotipa i mitova koji i dalje žive u regionu.

„Fabrika mitova – Mitovi Jugoslavije 1918-1991“ prikazan je na programu RT Vojvodine, a traileri su dostupni na internetu. 

Film je interesantan za sve one koji su zainteresovani za jugoslovensku istoriju, kao i za one koji žele da saznaju više o stvaranju i raspadu jedne od najvećih država jugoistočne Evrope.

Fabrika mitova - Mitovi Jugoslavije 1918- 1991, 1. deo

Fabrika mitova - Mitovi Jugoslavije 1918- 1991, 2. deo

Mini serijal "Tito – jedan politički mit"

Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje je u koprodukciji sa Radio – televizijom Vojvodine (RTV) u aprilu 2011. godine snimio i prikazao mini serijal “Tito – jedan politicki mit”. 

U svim sociološkim istraživanjima ili ispitivanjima našeg javnog mnjenja o najvećim i najzaslužnijim ljudima Tito često zauzima prvo mesto. Na primer, u anketama pojedinih medija u Srbiji i Hrvatskoj, i to u vreme kada su Slobodan Milošević i Franjo Tuđman bili u zenitu slave, Tito je po popularnosti bio ispred njih. Do 2011. godine jedina dva naučna istraživanja o Titovom vremenu rađena u Srbiji (Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i Pravni fakultet u Beogradu) dala su isti rezultat: „Bravar je bio bolji“, a u anketi zagrebačkog „Nacionala“ iz 2003. godine o najvećem Hrvatu, uz učešće preko 7.000 čitalaca, Tito je prvi, ostavljajući iza sebe Teslu i Ruđera Boškovića.

Znamo li danas kakav je Tito bio kao vojskovođa, državnik i vladar, ali i čovek sa svim svojim slabostima? Kakvo god bilo mišljenje o Titu mora se priznati da je on još uvek predmet mnogih rasprava. Da li je Tito bio grofovskog porekla i koliko su „teorije zavere“ još više zamaglile pravu sliku o njemu i o tom vremenu?

Stalno se potura mit da smo svetu važni u svakom smislu – geografskom, političkom, antropološkom, gastronomskom. Neki psiholozi smatraju da ovakvom naglom skoku samopouzdanja kumuje upravo vreme Josipa Broza Tita. Da li je slika na televiziji gde se on superiorno rukuje sa državnicima, kraljevima i kraljicama, a naš ego dok to gledamo raste, napravila od nas mitomane?

Ovo su samo neka od pitanja i tema kojima se bavi serijal „Tito – jedan politički mit“,

Scenario: Prof. dr Ljubiša Despotović
Autorka: Eržebet Pap-Reljin

TITO - JEDAN POLITIČKI MIT, 1. DEO

Sagovornici su bili istoričari dr Predrag Marković, dr Ljubodrag Dimić, dr Darko Gavrilović, mr Dragoljub Anđelković, zatim dramaturg Siniša Kovačević, teoretičar medija Dragan Ćalović, sociolog kulture prof. dr Ratko Božović, publicista i novinar Marko Lopušina, unuk Josipa Broza Tita Joška Broz, general u penziji Stevan Mirković, pisac i novinar Miroslav Knežević, publicista i novinar Milomir Marić.

TITO - JEDAN POLITIČKI MIT, 2. DEO

Sagovornici su bili istoričari dr Predrag Marković, dr Ljubodrag Dimić, dr Darko Gavrilović, mr Dragoljub Anđelković, zatim dramaturg Siniša Kovačević, teoretičar medija Dragan Ćalović, sociolog kulture prof. dr Ratko Božović, publicista i novinar Marko Lopušina, unuk Josipa Broza Tita Joška Broz, general u penziji Stevan Mirković, pisac i novinar Miroslav Knežević, publicista i novinar Milomir Marić.

Mitovi socijalizma

Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje je u koprodukciji sa Radio – televizijom Vojvodine (RTV) u aprilu 2011. godine snimio i prikazao dokumentarni serijal “Mitovi socijalizma”.

„Mitovi socijalizma“, će pokušati da odgovore na pitanje da li je vreme Tita i partijskih drugova vredno sve prisutnije nostalgije kod naroda ili je reč o još jednom od velikih političkih mitova.

Pored toga, svoje će mišljenje o tome da li je nostalgija za godinama socijalizma realna ili zasnovana na mitu dati brojni sagovornici: Mirko Čanadović, Zagorka Golubović, Petar Bokun, Siniša Kovačević, Mirko Knežević, Dragoljub Anđelković, Ljubodrag Dimić i Ljubiša Despotović. 

Autorka: Eržebet Pap-Reljin
Scenarista: prof. dr Darko Gavrilović

MITOVI SOCIJALIZMA 1. DEO

U prvom delu  je bilo reči o društvenim, istorijskim i socijalnim aspektima socijalističkog uređenja.

MITOVI SOCIJALIZMA 2. DEO

U nastavku, odnosno u drugom delu, akcenat je bio na kulturi – muzici, filmu, modi i književnosti koja je obeležila godine socijalizma.