Upoznajte se sa našim aktivnostima

Međunarodni naučni skupovi CHDR-a

od 2007. godine do danas

CHDR u misiji pomirenja u regionu

Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje je u prethodnih 15 godina, organizovao više od 30 međunarodnih naučnih skupova, na kojima je okupio veliki broj naučnika iz regiona ali takođe i značajna imena iz svetske naučne zajednice. Osnovna ideja vodilja, svih naših aktivnosti je pomoć u procesu demokratizacije i pomirenja u našem regionu. Zbog toga teme skupova su bile iz oblasti: zaštite i održivog razvoja nacionalnih manjina sa naglaskom na srpsko – hrvatske odnose, kulture sećanja, Holokausta, antisemitizma, političkih mitova i politike regionalne stabilnosti i pomirenja.

14. Međunarodni naučni skup – Golubić 2021

14. međunarodni naučni skup u Golubiću je održan od 23. do 26. avgusta 2021. godine. Ovogodišnji skup je nosio naziv “Hrvatsko-srpski odnosi – pitanja nacionalnih manjina, politički mitovi, dominantni narativi i kultura sećanja”. Organizatori skupa su bili Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada i Udruga za povjest, suradnju i pomirenje iz Obrovca.

Pročitaj više

13. Međunarodni naučni skup – Golubić 2020

Trinaesti međunarodni naučni skup o “Srpsko- hrvatskim odnosima” je održan u formi internet konferencije 24. avgusta 2020. godine. Organizatori skupa – Darko Gavrilović ispred Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje i Janko Veselinović ispred Udruge za povjest, suradnju i pomirenje su tradicionalno otputovali u Golubić, kako bi bili domaćini konferencije iz Golubićke škole.

Pročitaj više

12. Međunarodni naučni skup – Golubić 2019

Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada i Udruga za povjest, suradnju i pomirenje iz Obrovca, organizovali su dvanaesti po redu naučni skup o “Srpsko – hrvatskim odnosima”. Skup je održan od 22. avgusta do 25. avgusta 2019. godine u Golubiću (Hrvatska).

Pročitaj više

11. Međunarodni naučni skup – Golubić 2018

Međunarodni naučni skup o “Srpsko – hrvatskim odnosima” održan je jedanaesti put u Golubiću, u periodu od 20. do 25. avgusta 2018. godine. Centar za istoriju demokratiju i pomirenje iz Novog Sada (Srbija) i Udruga za povjest, suradnju i pomirenje iz Obrovca (Hrvatska) su i ovaj put bili organizatori skupa.

Pročitaj više

10. Međunarodni naučni skup – Golubić 2017

Deseti jubilarni međunarodni naučni skup u Golubiću, održan je od 24. do 28. avgusta 2017. godine. Organizatori skupa su kao i prethodnih godina bili Centar za istoriju, demoratiju i pomirenje iz Novog Sada (Srbija) i Udruga za povjest, suradnju i pomirenje iz Obrovca (Hrvatska).

Pročitaj više

9. Međunarodni naučni skup – Golubić 2016

U periodu od 19. do 24. avgusta 2016 godine, održan je deveti po redu, međunarodni naučni skup u Golubiću (Obrovac) u Republici Hrvatskoj. Ovaj skup je nosio naziv “Hrvatsko-srpski odnosi, izbeglice i migranti, mirna koegzistencija i rešavanje krize” . Organizator skupa je, kao i svih prethodnih godina, bio Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje (Srbija) uz pomoć Udruge za povjest, suradnju i pomirenje (Hrvatska).

Pročitaj više

8. Međunarodni naučni skup – Golubić 2015

U organizaciji Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje (Novi Sad) i Udruge za povjest, suradnju i pomirenje (Obrovac) u Golubiću, (obrovačkom), u Republici Hrvatskoj, 24. i 25. avgusta 2015. godine održan je međunarodni naučni skup “Hrvatsko – srpski politički odnosi u 20 veku”.

Pročitaj više

7. Međunarodni naučni skup – Golubić 2014

Sedmi, međunarodni naučni skup “Srpsko – hrvatski odnosi u 20. veku – zaštita identiteta” održan je u Golubiću (Obrovac) u Republici Hrvatskoj, od 22. do 27. avgusta 2014. godine u organizaciji Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada i Udruge za povjest, suradnju i pomirenje iz Obrovca.

Pročitaj više

6. Međunarodni naučni skup – Golubić 2013

Šesti međunarodni naučni skupu u Golubiću (obrovački), Republika Hrvatska, održan je od 19 do 23. avgusta 2013. godine, u organizaciji Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje. Na skupu su se sastali naučnici iz Hrvatske, Srbije, Sjedinjenih Američkih Država, Grčke i Poljske kao i politički predstavnici hrvatskog naroda u Srbiji i srpskog naroda u Hrvatskoj.

Pročitaj više

4. Međunarodni naučni skup – Golubić 2011

U Golubiću (Hrvatska) je od 23. do 25. avgusta 2011. godine u organizaciji Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje (CHDR) održan sad već tradicionalni 4 po redu naučni skup “Srpsko – hrvatski odnosi : Dvadeset godina posle rata u Hrvatskoj”

Pročitaj više

3. Međunarodni naučni skup – Golubić 2010

Naučni skup je održan od 22. do 25. avgusta 2010. godine u obnovljenoj seoskoj školi u Golubiću i Zadru. Ovaj naučni skup su zajedničkim radom organizovali Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje – Novi Sad, Udruga za povijest, suradnju i pomirenje (AHCR) – Obrovac, Balkan Trust for Democracy, Beograd i Grad Obrovac, uz pomoć velikog broja donatora.

Pročitaj više

Međunarodni naučni skup – Novi Sad 2008

U Novom Sadu je 09. maja 2008. godine, u organizaciji Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje (CHDR) održan međunarodni naučni skup „Mitovi i stereotipi nacionalizma i komunizma na prostoru bivše Jugoslavije“, na kojem je učestvovalo šesnaest istoričara i politikologa iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Pročitaj više

Međunarodni naučni skup – Sevilja 2008

Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada i fondacija Tres Culturas iz Sevilje organizovali su međunarodni naučni skup u Sevilji (Španija) koji je okupio naučnike iz Srbije, Španije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država.

Pročitaj više