Upoznajte se sa našim aktivnostima

Međunarodni naučni skupovi CHDR

od 2007. godine do danas

CHDR u misiji povezivanja naučne zajednice u regionu

Naučni skupovi

Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje je u prethodnih 15 godina, organizovao više od 30 međunarodnih naučnih skupova.

Na naučnim skupovima smo okupili veliki broj naučnika iz regiona ali takođe i značajna imena iz svetske naučne zajednice.

Osnovna ideja vodilja, svih na svim našim skupovima je pomoć u procesu demokratizacije i pomirenja u našem regionu.

Glavne teme naučnih skupova CHDR su iz oblasti:

 

  • zaštite i održivog razvoja nacionalnih manjina sa naglaskom na srpsko – hrvatske odnose,
  • kulture sećanja,
  • Holokausta, antisemitizma,
  • izbeglice i migranti,
  • političkih mitova i
  • politike regionalne stabilnosti i pomirenja.

Pogledajte naučne skupove koje smo do sada organizovali:

Hrvatsko-srpski odnosi – pitanja nacionalnih manjina, politički mitovi, dominantni narativi i kultura sećanja – Golubić 2021

14. međunarodni naučni skup u Golubiću je održan od 23. do 26. avgusta 2021. godine. Ovogodišnji skup je nosio naziv „Hrvatsko-srpski odnosi – pitanja nacionalnih manjina, politički mitovi, dominantni narativi i kultura sećanja“. Organizatori skupa su bili Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada i Udruga za povjest, suradnju i pomirenje iz Obrovca.

Pročitaj više

Srpsko – hrvatski odnosi: Ekstremizam kao faktor destabilizacije regiona – Golubić 2020

Trinaesti međunarodni naučni skup o „Srpsko- hrvatskim odnosima“ je održan u formi internet konferencije 24. avgusta 2020. godine. Organizatori skupa – Darko Gavrilović ispred Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje i Janko Veselinović ispred Udruge za povjest, suradnju i pomirenje su tradicionalno otputovali u Golubić, kako bi bili domaćini konferencije iz Golubićke škole.

Pročitaj više

Hrvatsko-srpski odnosi: Izbeglice i migranti, mirna koegzistencija i rešavanje krize – Golubić 2016

U periodu od 19. do 24. avgusta 2016 godine, održan je deveti po redu, međunarodni naučni skup u Golubiću (Obrovac) u Republici Hrvatskoj. Ovaj skup je nosio naziv „Hrvatsko-srpski odnosi, izbeglice i migranti, mirna koegzistencija i rešavanje krize“ . Organizator skupa je, kao i svih prethodnih godina, bio Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje (Srbija) uz pomoć Udruge za povjest, suradnju i pomirenje (Hrvatska).

Pročitaj više

Srpsko-hrvatski odnosi: Prava nacionalnih manjina – borba protiv diskriminacije – Golubić 2013

Šesti međunarodni naučni skupu u Golubiću (obrovački), Republika Hrvatska, održan je od 19 do 23. avgusta 2013. godine, u organizaciji Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje. Na skupu su se sastali naučnici iz Hrvatske, Srbije, Sjedinjenih Američkih Država, Grčke i Poljske kao i politički predstavnici hrvatskog naroda u Srbiji i srpskog naroda u Hrvatskoj.

Pročitaj više