Hrvatsko-srpski odnosi – pitanja nacionalnih manjina, politički mitovi, dominantni narativi i kultura sećanja – Golubić 2021

14. međunarodni naučni skup u Golubiću je održan od 23. do 26. avgusta 2021. godine. Ovogodišnji skup je nosio naziv "Hrvatsko-srpski odnosi – pitanja nacionalnih manjina, politički mitovi, dominantni narativi i kultura sećanja". Organizatori skupa su bili Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada i Udruga za povjest, suradnju i pomirenje iz Obrovca.

"Hrvatsko-srpski odnosi – pitanja nacionalnih manjina, politički mitovi, dominantni narativi i kultura sećanja"

Na Četrnaestom međunarodnom naučnom skupu „Hrvatsko-srpski odnosi – pitanja nacionalnih manjina, politički mitovi, dominantni narativi i kultura sećanja”, u Golubiću kod Obrovca u Hrvatskoj koji je održan od 23. do 26. avgusta 2021. godine zaključeno je da politički odnosi državnih vrhova Republike Hrvatske i Republike Srbije ne postoje.

U regionu nedostaje konzistentno vođenje politike regionalne stabilnosti i pomirenja. Od 2012. godine nema iskoraka u hrvatsko-srpskim odnosima, a EU pokazuje sve manje interesa za rešavanja tih pitanja.

Istaknuto je da su Hrvati u Srbiji isključeni iz procesa donošenja odluka. I Srbi u Hrvatskoj i Hrvati u Srbiji i dalje imaju negativni status u javnosti što je posledica političkih mitova, dominantnih narativa i nekritičkih kultura sećanja.
Ipak, postoje i pozitivni pomaci u odnosima dva naroda. Oni se odnose na popravljen položaj Hrvata u Vojvodini kada je reč o institucijama kulture i obrazovanja, a za Srbe povratnike u Dalmaciji je istaknuto da se situacija popravila ne samo participacijom predstavnika Srba u procesima donošenja odluka već i u učestvovanju srpske populacije u turističkom razvoju Hrvatske kroz posebno dinamično učestvovanje u svim vidovima ruralnog turizma.
Najnovije: