Simpozijum:“Posle Velikog rata. Izazovi za Evropu 1918.-2018.“

Članovi Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje (CHDR) učestvovali su na 7. simpozijumu “European Remembrance” održanom od 15. do 17. maja 2018. godine u Bukureštu (Rumunija) koji je organizovala European Network Remembrance and Solidarity.

Simpozijum:"Posle Velikog rata. Izazovi za Evropu 1918.-2018."

7. Evropski simpozijum o kulturi sećanja u Evropi

Sedmi simpozijum o kulturi sećanju na prostoru Evrope održaće se u stotoj godini obeležavanja kraja Prvog svetskog rata. Ovogodišnji simpozijum je nosio naziv: „Posle Velikog rata. Izazovi za Evropu 1918.-2018.“  

ENRS je napomenuo kako kao građani savremene Evrope, ne želimo da budemo vođeni jubilejima ili proslavama, ali isto tako ne možemo ignorisati prelomnu godinu 1918. kao dobru priliku za procenu prošlosti i traženje bolje zajedničke budućnosti u Evropi.

Godina 1918. i turbulentne godine koje su usledile obeležile su period raspada carstava, ratova, revolucija i novih granica, kroz primenu principa samoopredeljenja naroda, oružanog sukoba ili političkih odluka. One su oblikovale Evropu kakvu je danas poznajemo. Stoga, vredno je sumirati poslednja otkrića istoričara o ovom periodu i debatovati o sećanju na prošle događaje. Svesni smo da perspektiva na prošlost varira od osećaja zadovoljstva i ispunjenja do bola i poraza. Naš cilj je da diskutujemo o ovoj prošlosti sa punim razumevanjem različitih stavova.

Prošli vek nas ne tera samo da razmišljamo o prošlosti. On je adekvatna platforma za refleksiju ili predviđanja budućnosti. U tom kontekstu, dva pitanja se čine posebno važna: očuvanje mira i nacionalni suverenitet.

Najnovije: