Hrvatsko-srpski odnosi: Izbeglištvo, povratnici i ideologija kao faktori izgradnje identiteta – Golubić 2019

Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada i Udruga za povjest, suradnju i pomirenje iz Obrovca, organizovali su dvanaesti po redu naučni skup o "Srpsko - hrvatskim odnosima". Skup je održan od 22. avgusta do 25. avgusta 2019. godine u Golubiću (Hrvatska).

"Hrvatsko-srpski odnosi; izbeglištvo, povratnici i ideologija kao faktori izgradnje identiteta"

U periodu od 22.08. do 25.08.2019. godine, u Golubiću (obrovačkom) održan je Dvanaesti međunarodni naučni skup i skup političara iz Srbije i Hrvatske. Skup je ove godine nosio naziv „Hrvatsko-srpski odnosi; izbeglištvo, povratnici i ideologija kao faktori izgradnje identiteta“.

Na skupu „Srpsko-hrvatski odnosi“ su učestvovali naučnici, predstavnici nevladinog sektora i politički predstavnici stranaka i pokreta koji zastupaju ideje tolerancije i saradnje u regonu.

Na skupu se insistiralo na odlučnom suprotstavljanju dominantnim narativima, političkim mitovima I šovinizmom obojenoj kulturi sećanja. Zaključeno je da su ovo remetilački faktori u procesu regionalne politike pomirenja

Istaknut je značaj rada na unapređenju položaja srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji. Takođe, je analiziran položaj i odnosi prema izbeglicama u poslednjih godinu dana.

Analizirano je u kolikoj meri se zloupotrebljavaju izbeglice, povratnici i nacionalne manjine od strane pojedinih političara kada je reč o mirnoj koegzistenciji i rešavanju političkih kriza u regionu.
Kao pozitivan primer unapređenja položaja povratnika ali i potencijalna rešenja za ostanak stanovništva u ruralnim krajevima Hrvatske, široj publici su predočeni radovi uglednih profesora koji se bave ruralnim turizmom i agroekonomijom.
Najnovije: