12. Međunarodni naučni skup – Golubić 2019

Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada i Udruga za povjest, suradnju i pomirenje iz Obrovca, organizovali su dvanaesti po redu naučni skup o “Srpsko – hrvatskim odnosima”. Skup je održan od 22. avgusta do 25. avgusta 2019. godine u Golubiću (Hrvatska).

"Hrvatsko-srpski odnosi; izbeglištvo, povratnici i ideologija kao faktori izgradnje identiteta"

U periodu od 22.08. do 25.08.2019. godine, u Golubiću (obrovačkom) održan je Dvanaesti međunarodni naučni skup i skup političara iz Srbije i Hrvatske pod nazivom „Hrvatsko-srpski odnosi; izbeglištvo, povratnici i ideologija kao faktori izgradnje identiteta“.
Na skupu su učestvovali naučnici, predstavnici nevladinog sektora i politički predstavnici stranaka i pokreta koji zastupaju ideje tolerancije i saradnje u regonu.

Organizatori skupa su bili Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada i Udruga za povijest, suradnju i pomirenje iz Obrovca.

Na skupu se insistiralo na odlučnom suprotstavljanju dominantnim narativima, političkim mitovima I šovinizmom obojenoj kulturi sećanja kao remetilačkim faktorima u procesu regionalne politike pomirenja. Istaknut je značaj rada na unapređenju položaja srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji, ali i na analizi položaja i odnosa prema izbeglicama u poslednjih godinu dana.

Analizirano je u kolikoj meri se zloupotrebljavaju izbeglice, povratnici i nacionalne manjine od strane pojedinih političara kada je reč o mirnoj koegzistenciji i rešavanju političkih kriza u regionu.
Kao pozitivan primer unapređenja položaja povratnika ali i potencijalna rešenja za ostanak stanovništva u ruralnim krajevima Hrvatske, široj publici su predočeni radovi uglednih profesora koji se bave ruralnim turizmom i agroekonomijom.
Najnovije: