Srpsko – hrvatski odnosi: Ekstremizam kao faktor destabilizacije regiona – Golubić 2020

Trinaesti međunarodni naučni skup o "Srpsko- hrvatskim odnosima" je održan u formi internet konferencije 24. avgusta 2020. godine. Organizatori skupa - Darko Gavrilović ispred Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje i Janko Veselinović ispred Udruge za povjest, suradnju i pomirenje su tradicionalno otputovali u Golubić, kako bi bili domaćini konferencije iz Golubićke škole.

"Srpsko - hrvatski odnosi, ekstremizam kao faktor destabilizacije regiona"

Na Trinaestom međunarodnom naučnom skupu „Srpsko – hrvatski odnosi, ekstremizam kao faktor destabilizacije regiona“ koji je održan u Golubiću (obrovačkom) 24. avgusta 2020. godine, u formi internet konferencije, učestvovali su naučnici i političari iz Srbije i Hrvatske.
Organizatori skupa – Darko Gavrilović ispred Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje i Janko Veselinović ispred Udruge za povjest, suradnju i pomirenje su tradicionalno otputovali u Golubić, kako bi bili domaćini konferencije iz Golubićke škole.
Tom prilikom iznesena je jednodušna ocena da srpsko-hrvatski odnosi se i dalje nalaze pod pritiskom političkog ekstremizma, ali da najnovija dešavanja na političkoj sceni u Hrvatskoj daju nadu u popravak međunacionalnih odnosa.
Od strane političara je sugerisana neophodnost unapređivanja odnosa i to kroz popravljanje položaja srpske odnosno hrvatske zajednice u dve države što bi trebalo da bude vidljivo kroz participaciju obe manjine u onim delovima vlasti koji su bitni za njihov opstanak i razvoj.

Naučnici su podržali inicijativu kojom bi se pokrenuli naučni i privredni međudržavni projekti koji bi doprineli razvoju regiona. Takođe, istaknuta je važnost eliminisanja ekstremističkog nasilja kao i marginalizacije ekstremno desnih stranaka u cilju uspostavljanja boljih odnosa između dve države što bi vodilo ka realizaciji politike regionalne stabilnosti i pomirenja.

Najnovije: