Okrugli sto: Rat u Hrvatskoj 1991-1995

20. 10. 2007. godine u Zagrebu Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje organizovao je okrugli sto.

U oktobru 2007. godine, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, članovi Inicijative naučnika – Scholars Initiative (SI) za bivšu Jugoslaviju, predstavnici Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje (CHDR) i naučnici iz Hrvatske i Srbije okupili su se na okruglom stolu da bi razgovarali o izvještaju SI “Rat u Hrvatskoj 1991-1995”. Okrugli sto organizovali su Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje (CHDR) i Institut za istorijsku pravdu i pomirenje u Salzburgu (IHJR).

Naučnici okupljeni u Zagrebu predstavljali su presek različitih profila i profesija iz Hrvatske i Srbije, (bivše Jugoslavije) ujedinjenih sa zajedničkim ciljem da se raspravlja o izveštaju „Rat u Hrvatskoj“ i da se započne dijalog i proces pomirenja u regionu koji je još uvek u ožiljcima ratova iz 1990-ih.

 Učesnici su bili dr dr. Mile Bjelajac (Srbija), dr. Ozren Žunec (Hrvatska), dr. Drago Roksandić (Hrvatska), dr. Tvrtko Jakovina (Hrvatska), dr. Ranko Končar (Srbija), dr. Boris Kršev (Srbija), dr. Ljubiša Despotović (Srbija), dr. Josip Jurčević (Hrvatska), dr. Charles Ingrao (Sjedinjene Američke Države), dr. Vjeran Pavlaković (Hrvatska), dr. Darko Gavrilović (Srbija).

Sastankom je predsedavao Darko Gavrilović, profesor na Univerzitetima u Banja Luci i Novom Sadu i lider CHDR-a, zajedno sa Vjeranom Pavlakovićem, članom Upravnog odbora CHDR-a u, kako se pokazalo, intenzivnoj i produktivnoj sednici.

Tokom okruglog stola u Zagrebu razgovaralo se o dosadašnjem radu Scholars Initiative (SI), kao i o različitim projektima IHJR širom svijeta, kao i misiji CHDR. Nekoliko učesnika je iznelo svoje mišljenje o izveštaju SI, koji bi mogao da posluži kao model za budući rad na pisanju istorije o Ratu u Hrvatskoj ne samo kao vid poboljšanja izveštaja već više kao mogući put za pisanje zajedničkog narativa u istoriji u regionu kao prekretnicu u istorijskom pomirenju.

Diskusija o sadržaju izveštaja, pored razgovora o drugim političkim i istorijskim temama, izazvala je debate među okupljenim naučnicima, koje su ukazale kako na izazove u konstruisanju zajedničkog narativa o bliskoj prošlosti, tako i na neophodnost omogućavanja dijaloga u regionu sa podvlačenjem istorijskih kontroverzi u ove dve zemlje.

Okrugli sto je imao za cilj da ospori ekstremnonacionalističke mitove i narative o raspadu Jugoslavije, a ključni element toga stavljen je na kraj okruglog stola. To uključuje neophodnost pronalaženja i suočavanja sa prvenstveno istorijskim dokumentima i izvorima, raskid sa nacionalnim mitovima, uključivanje što više metodologije u naučni rad kada su ovakve teme predmet pisanja, upoređivanje i konsultovanje sa drugim naučnim izveštajima isto kao i neophodnost rešavanja metodoloških probleme i nacionalnih stereotipa u pisanju školskih udžbenika istorije o istoriji 20. veka na našim prostorima. 

Istaknuto je prenošenje rezultata izveštaja široj javnosti jugoslovenskih država naslednica i jedan od krajnjih ciljeva kao i početak neophodnog dijaloga koji može da omogući dugoročnu stabilnost i koegzistenciju.

Mitovi i stereotipi ekstremnog nacionalizma o Ratu u Hrvatskoj o kojima se raspravljalo na okruglom stolu u Zagrebu uključivali su kontroverze o tom periodu južnoslovenske istorije i postavljali pitanje „zajedničkog života ili mržnje“, kao i različita ključna pitanja poput pitanja izbeglica i pitanja o koji je bio moralni pobednik rata u Hrvatskoj.

Najnovije: