Parafirana deklaracija o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije

Parafirana deklaracija o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije.
Tokom 15. međunarodnog naučnog skupa "Srpsko-hrvatski odnosi" parafirana je Deklaracija o saradnji između Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije.

Parafirana deklaracija o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije

Tradicionalni 15. međunarodni naučni skup o „Srpsko-hrvatskim odnosima“ obeležio je i veoma značajn događaj. Na skupu je parafira Deklaracija o saradnji između Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije. 

Deklaraciju su potpisali Tomislav Žigmanov predsednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine i Milorad Pupovac, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj.

Idejni tvorac golubićke deklaracije, je jedan od organizatora skupa „Srpsko-hrvatski odnosi u 20. veku“ Janko Veselinović. Veselinović je pokrenuo inicijativu da takva deklaracija postoji. Zatim je sastavio je početni nacrt deklaracije i poslao potpisnicima na razmatranje.  

„Budući da su države opterećene lošim odnosima iz prošlosti, smatrali smo potrebnim da istaknemo našu potrebu za uzajamnom saradnjom i da upozorimo naše zemlje da nam je zajednički interes da se međusobno podržavamo i razvijamo.“, rekao je Milorad Pupovac.

Parafirana deklaracija o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije ishod je višegodišnje saradnje dve stranke manjinskih zajednica. Ona čini važan korak ka proširivanju institucionalne saradnje, ocenio je predsednik DSHV Tomislav Žigmanov. „Verujem da će ona imati posledice, ne samo kad su u pitanju pripadnici naše zajednice, nego i politike međudržavnih odnosa“, rekao je Žigmanov.

Sledeći korak je izrada konkretnog programa saradnje između institucija hrvatskog naroda u Srbiji i institucija srpskog naroda u Hrvatskoj. Taj program će se dotaći pitanja političkih odnosa, kao i novih oblika saradnje dveju strana.

„Nema sumnje da okolnosti u Evropi i svetu nisu išle na ruku saradnji između Hrvatske i Srbije, ali isto tako nema sumnje da politike u Zagrebu i Beogradu nisu zaštitile prostor saradnje, bilo od unutarpolitičkih, bilo od globalnih uticaja“, dodao je Pupovac.
Najnovije: