Parafirana deklaracija o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije

Tokom 15. međunarodnog naučnog skupa “Srpsko-hrvatski odnosi” potpisana je Deklaracija o saradnji između Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije.

Golubićka deklaracija

Tradicionalni 15. međunarodni naučni skup o “Srpsko-hrvatskim odnosima” obeležilo je i veoma značajno potpisivanje Deklaracije o saradnji između Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije koju su potpisali, Tomislav Žigmanov predsednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine i Milorad Pupovac, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj.

„Budući da su države opterećene lošim odnosima iz prošlosti, smatrali smo potrebnim da istaknemo našu potrebu za uzajamnom saradnjom i da upozorimo naše zemlje da nam je zajednički interes da se međusobno podržavamo i razvijamo.“, rekao je Milorad Pupovac.
Potpisana Deklaracija ishod je višegodišnje saradnje dve stranke manjinskih zajednica i čini važan korak ka proširivanju institucionalne saradnje, ocenio je predsednik DSHV Tomislav Žigmanov. „Verujem da će ona imati posledice, ne samo kad su u pitanju pripadnici naše zajednice, nego i politike međudržavnih odnosa“, rekao je Žigmanov.
Sledeći korak je izrada konkretnog programa saradnje između institucija hrvatskog naroda u Srbiji i institucija srpskog naroda u Hrvatskoj, koji će se dotaći pitanja političkih odnosa, kao i novih oblika saradnje dveju strana.
„Nema sumnje da okolnosti u Evropi i svetu nisu išle na ruku saradnji između Hrvatske i Srbije, ali isto tako nema sumnje da politike u Zagrebu i Beogradu nisu zaštitile prostor saradnje, bilo od unutarpolitičkih, bilo od globalnih uticaja“, dodao je Pupovac.
Najnovije: