Heroizacija i politički mitovi u političkim odnosima Srbije i Hrvatske – Golubić 2022

15. međunarodni naučni skup u Golubiću (Hrvatska) održan je u periodu od 25. do 28. avgusta 2022. godine. Ogranizator skupa je Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada uz podršku Udruge za povjest, suradnju i pomirenje iz Obrovca.

"Srpsko-hrvatski odnosi"

U periodu od 25. do 28. avgusta 2022. godine održan je petnaesti tradicionalni skup u Golubiću (obrovačkom) „Srpsko – hrvatski odnosi“. Kao prošlih godina, skup je organizovao CHDR uz podršku AHCR – Udruge za povjest, suradnju i pomirenje. 

Na skupu su učestvovali naučnici iz: Srbije, Hrvatske, Italije i Irske.

Rad naučnika bio je podeljen u dve sesije. 

Prva sesija je imala temu „Heroizacija i politički mitovi u političkim odnosima vezanim za Srbe i Hrvate“. Druga sesija je obrađivala temu „Razvoj turističkih i agrarnih potencijala severne Dalmacije sa naglaskom na lokalno i povratničko stanovništvo“.

"Heroizacija i politički mitovi u političkim odnosima vezanim za Srbe i Hrvate"

U prvoj sesiji okupljeni naučnici iz Hrvatske, Srbije, Italije i Irske su razgovarali o pogubnosti političkih mitova i procesa heroizacije po politiku regionalne stabilnosti i pomirenja.

Naučnici smatraju da se to pre svega odnosi na one mitove i procese heroizacije koji se ogledaju u prošlim ratovima,. Oni bi mogli, u datim okolnostima, da izbiju na površinu u nekim novim sukobima. 

Okupljeni naučnici su zaključili da heroizacija i politički mitovi u političkim odnosima vezanim za Srbe i Hrvate su neizostavni deo ideologija i samim time ideologizacije masa. 

Političko podgrevanje mitova i heroizovanja ratnih zločinaca ne doprinosi uspostavljanju boljih odnosa. Naprotiv, zatežu se ionako loši odnosi između Hrvatske i Srbije.

Uprkos postojanju pomenuta dva procesa u političkim odnosima Srbije i Hrvatske, naučnici su zaključili, da su svakodnevni odnosi građana dve države daleko bolji nego odnosi vodećih političkih struktura Srbije i Hrvatske.

"Razvoj turističkih i agrarnih potencijala severne Dalmacije sa naglaskom na lokalno i povratničko stanovništvo"

Naučnici okupljeni u drugoj sesiji zaključili su da je za srpsku zajednicu u Hrvatskoj i hrvatsku zajednicu u Srbiji turizam važan aspekt njihovog održivog opstanka. Neophodno je uspostaviti sinergiju poljoprivrede i turizma u ruralnim područjima koje nastanjuju pomenute dve zajednice.

Poželjno bi bilo u budućnosti podsticati one projekte koji bi imali za cilj postizanje većeg razumevanja i saradnje dve zajednice u smislu kvalitetnijeg obostranog nastupa ka evropskim fondovima.

Na osnovu pristiglih radova, naučnici iz druge sesije smatraju da je neophodno okreniti se ugostiteljskim potencijalima malih ponuđača.  Naglasili su značaj slow food turizma i domaćih proizvoda sa negovanjem regionalnih kulinarskih specijaliteta nasuprot masovnoj ishrani u velikim hotelskim lancima.

Za razliku od masovnih turističih potencijala velikih hotelskih lanaca treba raditi na podizanju interesa za ne tako raširene, ali veoma atraktivne, vidove aktivnih odmora u prirodi, poput glampinga (luksuzno, glamurozno kampovanje).

Takav nastup bi mogao severnoj Dalmaciji da omogući obostrano jačanje poljoprivrede i proizvodnje na manjim imanjima. 

Istovremeno bi se pokrenuo novi vid turizma (glamping) koji je primereniji geografskim uslovima tog dela Hrvatske.

Tokom skupa parafirana je Deklaracija o saradnji između Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije koju su potpisali, Tomislav Žigmanov predsednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine i Milorad Pupovac, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj.

Najnovije: