Hrvatsko – srpski politički odnosi u 20. veku – Golubić 2015

U organizaciji Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje (Novi Sad) i Udruge za povjest, suradnju i pomirenje (Obrovac) u Golubiću, (obrovačkom), u Republici Hrvatskoj, 24. i 25. avgusta 2015. godine održan je međunarodni naučni skup “Hrvatsko – srpski politički odnosi u 20 veku”.

"Hrvatsko – srpski politički odnosi u 20. veku”

U Golubiću (obrovačkom) 24. i 25. avgusta 2015. godine održan je međunarodni naučni skup „Hrvatsko – srpski politički odnosi u 20. veku”

Skup „Srpsko- hrvatski odnosi“  je sastavni deo aktivnosti Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje i Udruge za povijest, suradnju i pomirenje u cilju postizanja celovite politike regionalne stabilnosti i pomirenja.

Na skupu su učestvovali naučnici iz Hrvatske, Srbije, Mađarske i Nemačke. 

Drugog dana skupa, nakon predstavljenih radova, naučnici su doneli zaključke. 

Tom prilikom oni su ocenili da politika i političari u dve zemlje ne treba da u svrhu jeftinog politikanstva interpretiraju prošlost. Prošlost treba prepustiti naučnicima. Na zločinima iz prošlosti, žrtvama i njihovom stradalništvu ne treba graditi politiku koja zlopamti i izvršava osvetu. 

Ako se uči ostrašćeno o zločinima onda podstičemo nova zlodela. Tako ostavljamo našoj deci i budućim generacijama neraskidiv krug mržnje i osvete. Zato, sve žrtve treba komemorirati sa dostojanstvom i poukom da se zlo koje je prekinulo njihove živote više ne sme ponoviti.

Stav prisutnih je da u cilju jačanja političkih veza, treba raditi na zajedničkoj interpretaciji tema iz istorije odnosa dve zemlje i naroda.

Najnovije: