CHDR letnja škola: „Holokaust i genocid – uticaj na politiku regionalne stabilnosti“

U avgustu 2015. godine, u Golubiću (Obrovačkom) u Republici Hrvatskoj, u organizaciji Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje održana je druga po redu letnja škola za studente i aktiviste NVO sektora iz Hrvatske i Srbije.

Holokaust i genocid - uticaj na politiku regionalne stabilnosti

Letnja škola „Holokaust i genocid – uticaj na politiku regionalne stabilnosti“  je po drugi put organizovana u Golubiću. Škola je organizovana u okviru međunarodnog naučnog skupa o srpsko-hrvatskim odnosima

Letnja škola je okupila studente i aktiviste nevladinog sektora iz Hrvatske i Srbije. Imala je za cilj da pruži učesnicima priliku da se upoznaju sa uticajem Holokausta i genocida na politiku regionalne stabilnosti i pomirenja. 

Ratni zločini i istorijske nepravde vezani za Drugi svetski rat zaslugom savremenih političkih elita i dalje utiču na političke odnose dve države. Pristrasan pristup izučavanju pomenutih tema i spremnost da se njima manipuliše podstiču netrpeljivost i ostrašćenost. Okupljeni predavači su polaznicima letnje škole predstavili načine putem kojih se može nepristrasno pristupati pomenutoj problematici.

Strani predavači bili su Majkl Miler sa Central European University i Claudia Lichnofsky sa Georg Eckert Institute. Predavači iz regiona su bili: Darko Gavrilović sa Univerziteta u Novom Sadu, Davor Pauković sa Univerziteta u Dubrovniku i Janko Veselinović sa Univerziteta u Novom Sadu. 

Predavanja su obuhvatila sledeće nastavne jedinice: Holokaust, genocid, razvoj politike regionalne stabilnosti na prostorima Hrvatske i Srbije i unapređenje odnosa između Hrvatske i Srbije.

CHDR letnja škola je  značajna inicijativa koja ima za cilj da okupi aktiviste i studente iz Srbije i Hrvatske, dve zemlje koje su se suočavale sa kompleksnim istorijskim i političkim odnosima.

Kroz ovu školu, učesnici su imali priliku da se bolje upoznaju i razumeju, kao i da steknu nova znanja i veštine koje će im biti korisne u budućem aktivizmu.

Najnovije: