CHDR letnja škola “Nacije i identiteti – aspekti i perspektive”

Studentski stručni skup “Nacije i identiteti – aspekti i perspektive” održan je 18. i 19. marta 2013. godine u organizaciji Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje.

"Nacije i identiteti – aspekti i perspektive"

Studentski stručni skup pod nazivom „Nacije i identiteti – aspekti i perspektive“  u okviru projekta CHDR letnja škola, održan je 18. i 19. marta 2013. godine na Odseku za istoriju Filozofskog fakulteta u Banjaluci. Skup je organizovao Centar za istoriju demokratiju i pomirenje (CHDR). Podršku organizaciji su pružili: Filozofski fakultet u Banjaluci, Udruženje studenata istorije „Dr. Milan Vasić“, Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu i Fakultet za evropske pravno-političke studije u Novom Sadu.

Na otvaranju skupa, predavanje je održala Dr Hava Baruh sa Instituta Jad Vašem u Jerusalimu. Tema predavanja bila je „Svakodnevni život u getu“. Skup je privukao veliku pažnju studenata i medija. Time se pokazala potreba za intenziviranje stručne saradnje studenata iz regiona.

Zbog izuzetnog interesovanja i potrebe za saradnjom, organizatori su zaključili da će se slični skupovi održavati dva puta godišnje. Sledeći skup održaće se krajem oktobra 2013. godine u Novom Sadu.

Ovaj skup pružio je priliku studentima da se upoznaju sa različitim aspektima nacija i identiteta. Takođe da razmene ideje i iskustva sa svojim kolegama iz regiona. Predavanje Dr. Hava Baruh pružilo je uvid u život i probleme ljudi koji su živeli u getima tokom Drugog svetskog rata.

Nadamo se da će ovi skupovi nastaviti da se održavaju i da će studenti imati priliku da se upoznaju sa novim idejama i perspektivama, kao i da prošire svoju mrežu saradnika i prijatelja.
Najnovije: