Fabrika mitova: Politički mitovi u bivšoj Jugoslaviji i državama naslednicama

Članovi tima "Fabrika mitova: Politički mitovi na prostoru bivše Jugoslavije i država naslednica" koji je deo projekta "Susret s prošlošću - traženje budućnosti" sastali su se u Hagu od 22. do 26. februara 2010. godine kako bi radili na pisanju zajedničkog narativa vezanog za pomenutu temu.

Politički mitovi na prostoru bivše Jugoslavije i država naslednica

Projekt „Fabrika mitova: Politički mitovi na prostoru bivše Jugoslavije i država naslednica“, je deo većeg projekta „Susret s prošlošću – traženje budućnosti“. Cilj projekta je da doprinese dekonstrukciji političkih mitova u državama bivše Jugoslavije. Politički mitovi su doprineli građanskim ratovima, konfliktima i dugotrajnoj nestabilnosti u regionu.

Naučnici smatraju da svaka od nacija u bivšoj Jugoslaviji je zamislila sebe onakvom kakvom je želela upotrebljavajući prošlost prema ciljevima vlastitih političkih elita. Deo državotvornih mitova upućivao je na susede kao neprijatelje i uzroke svim problemima. Trenutno, najveći problem nestabilnosti su mitovi koji se koriste za „tumačenje“ istorije Drugog svetskog rata i ratova 1990-tih. Ovi mitovi pokušavaju da pretvore pobednike u gubitnike, a gubitnike u pobednike. Oni opravdaju ratove u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj 1991-1995 kao oslobodilačke, pravedne i odbrambene. Pri tome, negirajju, preuveličavaju ili slave ratne zločine i zločince u zavisnosti od pripadnosti zaraćenim stranama.

Za razliku od političkih mitova, naučni projekti i presude Tribunala UN za ratne zločine, ukazuju na jednostavnu činjenicu da se radilo o tragediji naroda, etničkom čišćenju i otimačini bogatstva. Zbog toga se ne smeju tolerisati mitovi koji negiraju ovu stvarnost. 

Politički lideri bi trebali da izraze javna izvinjenja za genocidne zločine počinjene u ime ideologija. Sve strane uključene u ratove moraju se pomiriti s činjenicom da nose svoj deo odgovornosti. Svi ključni subjekti ratova trebaju se pomiriti s činjenicom da iako krivnja nije ravnomerno raspoređena, svaka strana nosi svoj deo odgovornosti.

Zemljama naslednicama bivše Jugoslavije, umešanima u rat 1991-1995 koji je i izazvao najveću destrukciju, potrebna je politička kultura jednog liberalno-demokratskog sekularnog društva oslobođenog mitskih interpretacija istorije i sektaškog mentaliteta.

Najnovije: