Deklaracija o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije

Izjava za medije povodom potpisivanja Deklaracije o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, u Zagrebu 6. januara 2023. godine, a koja je prvobitno parafirana krajem avgusta prošle godine (2022), na tradicionalnom međunarodnom skupu u Golubiću kod Obrovca, u Hrvatskoj koji je organizovao Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje.

Potpisana Deklaracija o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije

Povodom potpisivanja Deklaracije o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, u Zagrebu 6. januara 2023. godine, predsednik parlamentarne grupe prijateljstva sa Hrvatskom Janko Veselinović, izjavio je da ga raduje činjenica da je u Zagrebu potpisana Deklaracija o saradnji, koja je već bila parafirana krajem avgusta prošle godine, na tradicionalnom međunarodnom skupu “Srpsko-hrvatski odnosi u 20. veku” u Golubiću kod Obrovca, u Hrvatskoj.

Upravo, kao i u avgustu 2022. godine na skupu u Golubiću (obrovačkom), Deklaraciju su potpisali predsednik Srpskog narodnog vijeća iz Hrvatske Milorad Pupovac i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, koji je i Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije.

“Raduje me što je inicijativa sa skupa u Golubiću dobila razumevanje političkog vrha u Srbiji i Hrvatskoj. Golubićka deklaracija time je postala temelj mogućeg pomirenja dva naroda i dve države”, rekao je Veselinović. “Deklaracija je parafirana tokom tradicionalnog međunarodnog skupa posvećenog srpsko-hrvatskim odnosima. Taj skup se održava u Golubiću, koje je povratničko srpsko mesto u Dalmaciji. To selo bilo je teško devastirano tokom operacije “Oluja”, avgusta 1995. godine. Skup poslednjih 15 godina tradicionalno organizuju Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje (CHDR) iz Novog Sada i Udruga za povijest, suradnju i pomirenje iz Golubića (obrovačkog).

Janko Veselinović je rekao da je značajnu ulogu u potpisivanju deklaracije imao, pored Milorada Pupovca, i srpski ministar Tomislav Žigmanov, koji može značajno da učestvuje u podizanju odnosa između dve države.

“Neće mu biti lako jer ne znam pravu nameru ni srpske ni hrvatske vlade. Do sada nisu pokazale previše želje za normalizaciju odnosa i ratne sukobe iz devedesetih koristile su i još uvek koriste kao političko pogonsko gorivo na štetu dva naroda”, rekao je Veselinović. “Ipak biću umereni optimista i verovaću da će pratiti većinsko raspoloženje dva naroda, koji su u odnosima znatno iznad odnosa političkih predstavnika”, poručio je tom prilikom.

Predsednik Upravnog odbora CHDR-a, Darko Gavrilović rekao je agenciji Beta da bi voleo kada bi ovakve deklaracije “svaki dan iznova potpisivali svi političari, sve dok im ne uđe u pamet da se politika ima voditi samo u cilju postizanja mira i uzajamne saradnje. Smisao ove Deklaracije je da ljubav i razumevanje moraju nadilaziti potrebe za svađama i zlom u politici, koje kulminiraju ratovima. Samo čuvanjem veze s drugima mi štitimo naša prava. Deklaracija je simbolička, rad u narodu je stvaran. Sada potpisnicima preostaje rad.”

Najnovije: