Deklaracija o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije

Izjava za medije povodom potpisivanja Deklaracije o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, u Zagrebu 6. januara 2023. godine, a koja je prvobitno parafirana krajem avgusta prošle godine (2022), na tradicionalnom međunarodnom skupu u Golubiću kod Obrovca, u Hrvatskoj koji je organizovao Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje.

Deklaracija o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije

Povodom potpisivanja Deklaracije o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, u Zagrebu 6. januara 2023. godine, predsednik parlamentarne grupe prijateljstva sa Hrvatskom i jedan od organizatora tradicionalnih skupova o „Srpsko-hrvatskim odnosima“ Janko Veselinović, izjavio je da ga raduje činjenica da je u Zagrebu potpisana Deklaracija o saradnji, koja je već bila parafirana krajem avgusta prošle godine, na tradicionalnom međunarodnom skupu „Srpsko-hrvatski odnosi“ u Golubiću kod Obrovca, u Hrvatskoj.

Upravo, kao i u avgustu 2022. godine na skupu u Golubiću (obrovačkom), deklaraciju su potpisali: predsednik Srpskog narodnog vijeća iz Hrvatske Milorad Pupovac i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, koji je i Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije.

Izjava Janka Veselinovića povodom potpisivanja deklaracije o saradnji

“Raduje me što je inicijativa sa skupa u Golubiću dobila razumevanje političkog vrha u Srbiji i Hrvatskoj. Golubićka deklaracija time je postala temelj mogućeg pomirenja dva naroda i dve države”, rekao je Janko Veselinović

“Deklaracija je parafirana tokom tradicionalnog međunarodnog skupa posvećenog srpsko-hrvatskim odnosima. Taj skup se održava u Golubiću, koje je povratničko srpsko mesto u Dalmaciji. To selo bilo je teško devastirano tokom operacije “Oluja”, avgusta 1995. godine. 

Skup poslednjih 15 godina tradicionalno organizuju: Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje (CHDR) iz Novog Sada i Udruga za povijest, suradnju i pomirenje iz Golubića (obrovačkog).

Janko Veselinović je rekao da je značajnu ulogu u potpisivanju deklaracije imao, pored Milorada Pupovca, i srpski ministar Tomislav Žigmanov.

“Neće mu biti lako jer ne znam pravu nameru ni srpske ni hrvatske vlade. Do sada nisu pokazale previše želje za normalizaciju odnosa. Ratne sukobe iz devedesetih koristile su i još uvek koriste kao političko pogonsko gorivo na štetu dva naroda”, rekao je Veselinović. “Ipak biću umereni optimista. Verovaću da će pratiti većinsko raspoloženje dva naroda, koji su u odnosima znatno iznad odnosa političkih predstavnika”, poručio je tom prilikom.

Izjava Darka Gavrilović povodom potpisivanja deklaracije o saradnji

Predsednik UO CHDR-a, Darko Gavrilović rekao je agenciji Beta da bi voleo kada bi ovakve deklaracije “svaki dan iznova potpisivali svi političari, sve dok im ne uđe u pamet da se politika ima voditi samo u cilju postizanja mira i uzajamne saradnje. 

Smisao ove Deklaracije je da ljubav i razumevanje moraju nadilaziti potrebe za svađama i zlom u politici, koje kulminiraju ratovima. Samo čuvanjem veze s drugima mi štitimo naša prava. Deklaracija je simbolička, rad u narodu je stvaran. Sada potpisnicima preostaje rad.” dodao je Gavrilović.

Najnovije: