CHDR letnja škola: “Nije zločin biti čovek” – Novi Sad 2015

U septembru 2015. godine, u Novom Sadu, u organizaciji Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje održana je letnja škola za studente Novosadskog univerziteta.

Letnja škola Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje

Letnja škola “Nije zločin biti čovek” je projekat koji je održan 11. i 12. septembra 2015. godine u Novom Sadu. Ova manifestacija je realizovana u saradnji sa Centrom za toleranciju i razvoj omladine (CTRO) i Fakultetom za evropske pravno političke studije (FEPPS). 

Na početku skupa, učesnicima su se obratili prof. dr Marijana Pajvančić – dekan, prof. dr Darko Gavrilović – predsednik CHDR i Stefan Ljubičić – predsednik CTRO.

Letnja škola se bavila različitim temama koje su bile od izuzetnog značaja za društvo. Neki od govornika su se fokusirali na nacionalne manjine, osobe sa posebnim potrebama i stanovništvo koje živi ispod granice siromaštva. Teme vezane za borbu protiv govora mržnje, borbu za ljudska prava, značaj omladinskih festivala za politiku pomirenja su takođe bile u fokusu. Pored ovih tema, učesnici su se upoznali i sa procesom evropskih integracija.

Predavači na ovoj letnjoj školi bili su prof. dr Darko Gavrilović, doc. dr Ljubica Đorđević, doc. dr Igor Stamenković i prof. dr Zoran ĐerićLetnju školu je posetilo 46 učesnika koji su bili studenti Univerziteta u Novom Sadu, Univerziteta u Beogradu, Univerziteta Edukons i Univerziteta privredna akademija.

Cilj ovog projekta bio je da se studentima i mladima pruže nove informacije i znanja o aktuelnim društvenim temama i problemima. Osim toga, cilj je bio i da se stvori prostor za dijalog i razmenu mišljenja između učesnika. Ova letnja škola je takođe bila odlična prilika za učenje, povezivanje i sticanje novih iskustava za studente koji su učestvovali.

Kao što se može videti, letnja škola “Nije zločin biti čovek” je bila izuzetno važan događaj za studente i mlade ljude u Srbiji. Učešće na ovom skupu pružilo je učesnicima priliku da se upoznaju sa aktuelnim društvenim temama i problemima, ali i da se povežu sa drugim studentima i stručnjacima iz ove oblasti. Nadamo se da će ovakvi projekti i dalje biti organizovani u budućnosti, jer su od izuzetnog značaja za razvoj društva.

Najnovije: