Likovna kolonija – Galerija na otvorenom

24. 08. 2015. godine, u Golubiću (obrovačkom) Republika Hrvatska, u organizaciji Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje organizovana je likovna kolonija "Outdoor Gallery"

"Galerija na otvorenom" u Golubiću

Projekat „Galerija na otvorenom“ predstavlja radionicu za vizuelne i likovne umetnike, čiji je cilj da se na različitim lokacijama ostave tragovi u prostoru.  

Likovna kolonija je organizovana kako bi se na još jedan način pristupilo politici regionalne stabilnosti i pomirenja u oviru srpsko – hrvatskih odnosa.

Ideja projekta proizilazi iz istraživanja koje sprovodi Nikola Macura u polju umetničke, vajarske prakse, a odnosi se na odnos umetnosti, društva, politike i ekonomije.

Ova radionica je organizovana u selu Golubiću u Hrvatskoj. Održana je u okviru naučnog skupa „Srpsko-hrvatski politički odnosi u 20. veku“.

Umetnici različitih poetika i stavova su pozvani da svojim radovima ostave tragove u seoskom eksterijeru. Na svojstven način, umetnici su intervenisali u prostoru postavljajući instalacije, skulpture i murale. Radovi su postavljeni na različitim lokacijama. Mape su obeležene kako bi posetioci mogli da pronađu radove određenih autora i prate celu postavku.

Cilj projekta je da kroz ovu radionicu prođe što više umetnika iz Hrvatske, Srbije i drugih zemalja regiona. To će povećati fond radova na ovaj način. 

Selektor i koordinator projekta je Nikola Macura. Umetnici koji su učestvovali u ovoj radionici su Dario Smetiško, Mirjana Blagojev, Ana Shaub i Elizabeta Perić.

„Galerija na otvorenom“ je inovativni projekat koji spaja umetnost i prostor na jedinstven način. Ideja projekta je da se stvori jedinstvena umetnička postavka koja će biti dostupna svima. 

Ovaj projekat predstavlja idealnu priliku za umetnike da izraze svoju kreativnost i da svojim radovima ostave trag u prostoru.

Najnovije: