Simpozijum: „Sećanje na Drugi svetski rat 70 godina kasnije. Pobednici, gubitnici, počinioci, žrtve, posmatrači“

Članovi Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje (CHDR) učestvovali su na 4. međunarodnom simpozijumu “European Remembrance” u Beču (Austrija) koji je organizovala European Network Remembrance and Solidarity.

Simpozijum: „Sećanje na Drugi svetski rat 70 godina kasnije. Pobednici, gubitnici, počinioci, žrtve, posmatrači“

Međunarodni simpozijum evropskih institucija koje se bave istorijom 20. veka

Četvrti simpozijum (European Remembrance) evropskog sećanja pod nazivom „Sećanje na Drugi svetski rat 70 godina kasnije. Pobednici, gubitnici, počinioci, žrtve, posmatrači“ održan je u Beču od 11. do 13. maja 2015. godine. Ovaj događaj je okupio više od 200 predstavnika iz 120 institucija koje se bave istorijom 20. veka. Članovi Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje su prisustvovali simpozijumu.

Simpozijum je otvorio profesor Jan Ridl iz Evropske mreže sećanja i solidarnosti. Drugi dan skupa otvorio je federalni predsednik Republike Austrije, dr Hajnc Fišer. 

Među govornicima na ovom skupu bili su i predstavnici iz Poljske, Nemačke, Italije, Francuske, Austrije i drugih evropskih zemalja.

Jedna od važnih tema ovog simpozijuma bila je potreba za sećanjem na prošlost i izučavanjem istorije kako bi se izbegle slične greške u budućnosti. 

Druga važna tema bila je uloga svedoka u istoriji, odnosno ljudi koji su bili prisutni tokom događaja, ali nisu aktivno učestvovali u njima. 

Učesnici su takođe razgovarali o tome kako se sećanje na Drugi svetski rat razlikuje u različitim zemljama i kulturama.

Predstavnici CHDRa, profesor dr Darko Gavrilović i Vladimir Pavlov, pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj, imali su priliku da se sastanu sa austrijskim predsednikom i visokim predstavnicima ENRS-a. Razgovor je analizirao mogućnosti postizanja akademske saradnje.

Projektna menadžerka Jovana Mastilović je predstavila rad Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje pred širokim auditorijumom.

Simpozijum evropskog sećanja je okupio predstavnike iz različitih zemalja sa ciljem podizanja svesti o važnosti sećanja na prošlost i izučavanja istorije. kako bi se izbegle slične greške u budućnosti. Takođe je pružio priliku za uspostavljanje novih međunarodnih partnerstava i saradnju u oblasti istorije.

Najnovije: